Πώς να μαγειρέψεις ιμάμ μπαϊλντί

Είπαμε σήμερα να κάνουμε ένα φαγητό που γενικά δεν πολυφτιάχνουμε. Προτιμάμε συνήθως μουσακά ή παπουτσάκια και το καημένο το ιμάμ μπαϊλντί μένει στο βιβλίο των συνταγών.

Ουσιαστικά το ιμάμ είναι σαν να φτιάχνεις παπουτσάκια αλλά με κρεμμύδια. Και μην σε τρομάζει το κρεμμύδι, γιατί θα μαγειρευτεί και θα γλυκάνει και δε θα έχει την έντονη γεύση όπως όταν είναι ωμό.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες

  • 5 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες

  • 250γρ. τριμμένη ντομάτα

  • 3κ.σ πελτέ ντομάτας

  • 1κ.σ ζάχαρη

  • 200ml+200ml ελαιόλαδο

  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόψε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και χάραξε κάθετες λωρίδες στη μια πλευρά της μελιτζάνας. Αν πιστεύεις πως θέλουν ξεπίκρισμα, βάλε αλάτι στις χαρακιές που έχεις κάνει και άφησέ τες για μια ώρα.

Ξέπλυνέ τες και σκούπισέ τες καλά για να μη σου πετάξουν λάδια στο τηγάνισμα. Βάλε λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει, βάλε τις μελιτζάνες. Ψήσε κάθε πλευρά για 3-4 λεπτά. Στόχος είναι να έχουν μαλακώσει οι μελιτζάνες.   

Παράλληλα με τις μελιτζάνες, μπορείς να ξεκινήσεις και το σοτάρισμα των κρεμμυδιών. Καθάρισέ τα και κόψτα σε λωρίδες. Βάλ΄'τα στο τηγάνι και σοτάρισέ τα σε χαμηλή φωτιά. Όσο πιο πολύ τα σοτάρεις, τόσο πιο γλυκιά και καραμελωμένη γεύση θα πάρουν.

Ιδανικός χρόνος σοταρίσματος είναι γύρω στα 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφού σοτάρεις τα κρεμμύδια σου, πρόσθεσε την τριμμένη ντομάτα και 2κ.σ από τον πελτέ και ανέβασε λίγο τη φωτιά για να ανακατέψεις μέχρι να φύγουν τα υγρά.

Βάλε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί ή πυρέξ με τη χαραγμένη πλευρά να κοιτάει προς τα πάνω. Γέμισέ τες με τα κρεμμύδια και τέλος πρόσθεσε στο ταψί τις άλλες 2κ.σ πελτέ και το ελαιόλαδο (200ml).

Ψήσε τους 180 για 45 λεπτά. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι έτοιμο να το απολαύσεις με μπόλικη φέτα και λίγο ψωμάκι!

Bonus Tips

Μπορείς να προσθέσεις για περισσότερη γεύση και 2 σκελίδες σκόρδο αν σου αρέσει. Επίσης, λίγο πριν βγάλεις το φαγητό από το φούρνο, μπορείς να βάλεις στις μελιτζάνες σου τριμμένο τυρί και να το αφήσεις να λιώσει απολαυστικά πάνω από τις μελιτζάνες.

Τέλος, βάλε σχετικά κολλητά τις μελιτζάνες στο ταψί έτσι ώστε να μη χρειαστεί να βάλεις υπερβολικά πολύ λάδι.

Πηγή: www.ediva.gr